Sverige i EM final!!!

Sverige vann mot Danmark. Möter England i final!

Sverige möter England i EM final.

Sveriges herrar spelar om guldet i lag-EM i golf

- Krossade Danmark och spelar final mot England

Sveriges herrar spelar om guldet i lag-EM i golf på Ljunghusens Golfklubb lördag – efter en kross mot Danmark i semifinalen med 6-1. Nu väntar England i finalen. Det är två lag fulla av självförtroende som gör upp om guldet.

Precis som i torsdagens kvartsfinal mot Tyskland rivstartade Sverige med två segrar i förmiddagens foursome. Ludvig Åberg och Christoffer Pålssons tackade motståndarna för god match på 17:e hålet, medan Pontus Nyholm och hemmaspelaren Albin Bergström hade det tuffare. Paret var två ned när de klev upp på 17:e hålet.

Under stark press gjorde firma Nyholm-Bergström vad som krävdes, tog de två sista hålen efter birdies och därmed matchen till särspel. Där avgjorde svenskarna redan på första hålet. Pontus Nyholm chippade upp Albin Bergströms utmärkta utslag nära greenen till en meter från flaggan, varpå Bergström sänkte för birdie – hans tredje raka putt i kopp tillika foursome-parets tredje raka birdie. Hemmaspelarens glödheta putter var helt klart ett segervapen för Sverige.

I eftermiddagens singlar kopplade svenskarna greppet direkt. Vincent Norrman gjorde processen kort med sin motståndare Rasmus Neergargaard-Petersen och vann med 5/4.

Sedan hände nästan allt samtidigt. David Nyfjäll har spelat stabilt hela veckan delade sin match med John Axelsen. Mest minns vi Nyfjälls chip på tolfte hålet där han från 35 meter lade upp bollen 75 centimeter från flagg – och sänkte putten för seger av hålet.

Samtidigt avgjorde Pontus Nyholm sin match – och därmed hela matchen – på 15:e hålet med två stabila puttar.

Segersiffrorna skrev till slut till 6-1 då Ludvig Åberg avgick med segern och Albin Bergström delade med August Thor-Höst. Att kalla det för en kross i en semifinal i EM-sammanhang är inte att ta i.

- Jag är väldigt nöjd med hur killarna höll skärpan uppe hela dagen och hur de därmed visade upp vass beslutsfattning i trängda lägen, säger den svenske coachen Jonnie Eriksson som redan har segerreceptet klart för att det ska bli svenskt guldjubel på lördagen, då blågult tar sig an England som besegrade Skottland i den andra semifinalen.

- Vi fortsätter rotera vårt lag vilket gör att vi kommer att ha fräscha spelare hela vägen till slutet.

Under fredagen var det en nästan hundra personer som följde de svenska bollarna, där de flesta valde hemmaspelaren Albin Bergström. 20-årige Bergström har lärt sig många saker den här veckan – bland annat att spela under egen och andras press, och inför publik.

Nu får vi se om det räcker hela vägen…

Det svenska laget består av:

 • David Nyfjäll, 20 år, Upsala Golfklubb
 • Albin Bergström, 20 år, Ljunghusens Golfklubb
 • Ludvig Åberg, 19 år, Eslövs Golfklubb
 • Christoffer Pålsson, 21 år, Vasatorps Golfklubb
 • Pontus Nyholm, 21 år, Gävle Golfklubb
 • Vincent Norrman, 21 år, Haninge Golfklubb

Alla sex pluggar till vardags på college i USA.

Sverige besegrade Tyskland – möter Danmark i semifinal

Det svenska herrlandslaget i golf gjorde samma sak som de svenska fotbollsdamerna för snart två veckor sedan: Besegrade Tyskland i kvartsfinalen, dock i lag-EM den här gången. Nu väntar ett derby mot Danmark i semifinalen i morgon, fredag.

Efter två dagars slagspel placerade sig Sverige fyra och fick möta femman Tyskland i kvartsfinalen på Ljunghusens Golfklubb. Något coach Jonnie Eriksson kommenterade med att ”de tyska spelarna är trevliga utanför banan och tuffa på banan.”

Och tufft blev det. Båda förmidagens foursome-matcher gick till särspel, och i båda matcherna segrade Sverige. Ludvig Åberg och hemmaspelaren Albin Bergström behövde inte ens håla ut. Det tyska utslaget hamnade i den låga, täta ljungen som omger de flesta av hålen. Trots ett stort uppbåd åskådare som hjälpte till att leta, hittades aldrig tyskarnas boll.

      - Det var en tät match, de hade övertag och satte en lång putt på sjuttonde, men vi kontrade med en birdie på artonde och tog det till särspel, sade Albin Bergström och Ludvig Åberg fyllde i:

      - Tyskarna är vinnarskallar, men det är vi också. Vi är inte rädda för att spela bra golf!

Under eftermiddagens singlar gällde det för svenskarna att komma först till fyra segrar. Pontus Nyholm vände och vann sin match. När Albin Bergström sedan gjorde processen kort med Matthias Schmid, 6/4, var saken klar.

      - Nyckel till segern var att vi vann de två foursome-matcherna i morse på nittonde hålet, efter att ha varit ned i båda. Det satte press på tyskarna, speciellt som de kom under direkt i ett par av singlarna, säger Jonnie Eriksson, coach för det svenska laget som nu ser fram emot semifinalen mot Danmark, som lite oväntat besegrade Irland - ganska överlägsen etta i slagspelskvalet.

      - Det är alltid jämnt mellan oss och Danmark. Jag kan faktiskt inte komma på något som skiljer oss åt. Det är en fifty-fifty-match, precis som mot Tyskland. Det som talar för danskarna är att de kommer in med massor av energi efter segern över Irland. Det som talar för oss är att vi har vilat spelare och att alla är pigga och fräscha.

Det svenska laget består av:

 • David Nyfjäll, 20 år, Upsala Golfklubb
 • Albin Bergström, 20 år, Ljunghusens Golfklubb
 • Ludvig Åberg, 19 år, Eslövs Golfklubb
 • Christoffer Pålsson, 21 år, Vasatorps Golfklubb
 • Pontus Nyholm, 21 år, Gävle Golfklubb
 • Vincent Norrman, 21 år, Haninge Golfklubb
 •  

Alla sex pluggar till vardags på college i USA.

Sverige spelar om medaljerna i lag-EM

Sverige spelar om medaljerna i lag-EM

    - Ställs mot Tyskland och behöver putta bättre för att lyckas 

     Sverige har tagit sig till A-slutspel i lag-EM i golf herrar på Ljunghusens Golfklubb i Skåne. Under torsdagen ställs Sverige mot Tyskland – och nu börjar jakten på medaljerna på allvar.

Sverige låg delad trea efter första dagens slagspel, tillsammans med Skottland, två slag efter England och Irland som var i delad ledning. Ett slagspel vars syfte är att positionera lagen inför det stundande slutspelet: A-slutspel för de åtta första som kämpar om medaljerna, B-slutspel för de åtta sista nationerna som kämpar för att undvika nedflyttning (tre sista).

De svenska herrarna spelade stabilt under onsdagen men tappade ändå mark till Irland, England och Skottland som visade hur golf ska spelas i stark vind. Exempelvis gick Euan Walker, Skottland, runt på 65 slag, sju under par, och Irlands Conor Purcell på 68. Sverige slutade fyra i slagspelet, 13 slag efter segraren Irland.

Hemmaspelaren Albin Bergström var bäst bland svenskarna, 70 slag (-2). Han var ganska nöjd där han stod och gav intervju med en svensk flagga vajandes sträckt i vinden i bakgrunden.

       - Jag började sådär med ett par bogeys, men kom igång bra och avslutade med två birdies. Jag är ganska van vid vinden, vet hur hålen ser ut och var man kan missa, så en liten fördel har jag nog av att lag-EM går på min hemmabana.

Efter två dagars slagspel går nu lag-EM över i matchspel, två foursome och fem singlar. Albin Bergström ger det svenska laget ganska bra chanser att gå långt – och kanske till och med hela vägen.

       - Allt kan hända i matchspel, det är bara att hålla sig till sitt eget spel, så får vi se vad som händer.

Sverige ställs mot Tyskland. Seger där och blågult går vidare till semifinal på fredag. Seger där och det är match om guldet på lördag. Förlust och det blir precis som Sveriges fotbollslandslag damer – match om bronsmedaljerna – också på lördag.

       - Vi har slagit bollen bra i dag, även om vi hade lite fler bogeys och dubbelbogeys än i går. Vi behöver vässa puttningen - att bestämma oss för hur vi vill slå bollen i blåsten, tro på det och göra det oavsett hur vinden skiftar, säger Sveriges coach Jonnie Eriksson och ser fram emot mötet med Tyskland:

      -  De tyska spelarna är trevliga utanför banan och tuffa på banan. Dessutom har de många ledare med sig – en i varje boll – så en stor, svensk publik de avslutande dagarna skulle inte skada…

Det svenska laget består av:

 • David Nyfjäll, 20 år, Upsala Golfklubb (73 slag på onsdagen)
 • Albin Bergström, 20 år, Ljunghusens Golfklubb (70)
 • Ludvig Åberg, 19 år, Eslövs Golfklubb (72)
 • Christoffer Pålsson, 21 år, Vasatorps Golfklubb (73)
 • Pontus Nyholm, 21 år, Gävle Golfklubb (73)
 • Vincent Norrman, 21 år, Haninge Golfklubb (73)

 Alla sex pluggar till vardags på college i USA.

Golflandslagets coach fick fin födelsedagspresent

Han fick en fin present på sin 46-årsdag, Jonnie Eriksson, coach för det svenska golflandslaget herrar: Hans lag är delad tvåa med Skottland och skuggar England och Irland som delar ledningen efter den första dagen av lag-EM på Ljunghusens Golfklubb.

Någon sovmorgon med tårta och kaffe på sängen blev det inte för landslagscoachen från Uppsala som vikt sitt vuxna liv åt att fostra kommande generations svenska stjärnor på världens tourer. 07.30 stod dagens förste svensk på tee, Pontus Nyholm, Gävle, och därmed också Jonnie Eriksson. En halvtimme senare peggade en EM-debutant, Vincent Norrman, Haninge, upp på första tee – säkert med ett extra bultande hjärta i den hårda vinden.

Nyholm kom in på par, 72 slag, Norrman på fyra under, 68 – efter fem birdies och en bogey.

       - Det var en fin debut i EM-sammanhang. Det är andra gången jag spelar linksgolf, första var på British Amateur Championship på Portmanock för en dryg vecka sedan, berättar 21-åringen från södra Stockholm som pluggar sista året på college i USA, Georgia Southwestern, och är klubbkamrat med storheter som Alex Norén och Kristoffer ”Kotte” Broberg.

       - Kotte står jag riktigt nära och Alex ganska nära också, faktiskt. De har lärt mig allt: Hur jag tar mig till banan, hur jag svingar, närspel…allt.

Vincent Norrman tror att det kan bli en kul vecka för det svenska laget på klubben vars bana, precis som namnet antyder, kantas av (låga) ljungbuskar i yttre delen av fairway. Att vara på fairway är alltid en bra strategi på Ljunghusens Golfklubb:

       - Vi är ett bra gäng, riktigt nära och alla är bra golfare, förklarar Vincent Norrman medan kalufsen far omkring vinden.

David Nyfjäll, Uppsala, klämde också i med en 68:a och coach Eriksson sken ikapp med den sydsvenska sommarsolen när han summerade spelet första dagen:

       - Killarna har hållit sig till spelplanen och inte släppt iväg några slag i onödan – sättet de har gjort det på är jättebra. Hur jag ska fira födelsedagen i kväll? Hänga några timmar med killarna, gå igenom dagen och förbereda oss för morgondagen...

Lag-EM avgörs under fem dagar. De två första dagarna är det slagspel där fem bästa av de sex resultaten räknas. Efter dag två delas de 16 lagen in i två grupper – de åtta första i gruppen som gör upp om medaljerna och de åtta sista i gruppen som slåss för att undvika nedflyttning (tre sista lagen). De tre avslutande dagarna avgörs med foursome på förmiddagen (tvåmannalag, spelarna slår vartannat slag) och singlar på eftermiddagen.

Kommentarer

Fler artiklar