Vad gäller för provisoriska greener?

Från golf.se

Ska du ut och spela en höstgolf på hemmaklubbens provisoriska greener? Här är reglerna som måste uppfyllas för att det ska vara en handicapgrundande rond.

Om du tänker spela en rond på en bana som har provisoriska greener så finns det en del saker att tänka på.
Svenska Golfförbundets regelexpert Göran Hermes förklarar:
- Vad det gäller golfregler, rent allmänt, så gör man ingen skillnad på en provisorisk green och en vanlig green och man kan ju spela tävlingsronder på provisoriska greener. Finns det dock en vinterkopp på banan så spelar man inte golf över huvud taget utan då handlar det om något som skottarna brukar kalla för ett golfliknande spel. Det räcker med att det finns en enda stor kopp. Ett annat exempel då det kan bli fel är om man har hålförstärkare, en plastring i koppen som gör att man inte behöver skära nya hål så ofta. Då är det inte längre ett hål eftersom det enligt definitionen av ett hål ska vara jord den översta inchen (2,54 centimeter). Nu för tiden är hålförstärkarna sällsynta men de finns fortfarande kvar ute på marknaden.

Vad säger handicapreglerna om spel på provisoriska greener?
- Att banan måste ha en giltig banvärdering, sedan får inte banans längd avvika mer än 100 meter från den officiella längden. Dessutom är det så att det får max vara två provisoriska greener. Så fort det är tre provisoriska eller fler så är det inte en handicapgrundande rond. Det är det som påverkar oss vintergolfare.

Av: CM Hellsten