Banan

En av Sveriges få äkta linksbanor.

Ljunghusens bana är byggd på ett underlag av sand från tiden när landskapet var havsbotten. Några meter från banan rullar Östersjöns vågor in mot vita sandstränder och på landsidan betar brunröda, lurviga kor av rasen Highland Cattle på den naturskyddade våtmarksheden Skanörs Ljung.

Landskapets karaktär är unik på det europeiska fastlandet. Bara ett fåtal platser i Danmark, Holland, Belgien och Frankrike bildar inramningar till golfanläggningar liknande Ljunghusens. Annars finner man endast links- och dynlandskap med sand, strandråg och ljung på de brittiska öarna.

I en av svenska Golf Digest´s senaste rankingar hamnade Ljunghusen på sjunde plats. Tidningen skrev: "Banan kunde lika gärna legat i Skottland. Det finns kanske lika bra fairways och greener på andra håll i Sverige. Men knappast bättre."

Banan är oftast spelbar året om tack vare den porösa och genomsläppliga sandjorden. Fairways är täta och fina, bollen ligger upp bra i alla väder. Greenerna är jämna och snabba. När de klipps ner hårt som vid stortävlingar är de mycket snabba, helt enkelt av yppersta europeiska klass.

Ljunghusen är en av landets svåraste banor mycket beroende på ruffen som till större delen består av ljung. Hamnar man i ljungen är det säkrast att spela sig rakaste vägen ut.

1965 blev Ljunghusen först i Skandinavien med 27 hål. 1-18 är mästerskapsbanan, många tycker att 19-27 är väl så trevliga.